2024. gada 8. sept.
A- A A+
Viegli lasīt

Brīvdienas Raunā!

Lai vēl vairāk izbaudītu Smiltenes novadu un it īpaši Raunu, piedāvājam ielūkoties Raunas puses tūrisma piedāvājumos!

Mirklim pie dabas iesakām:

  • Tanīsa pilskalnu var dēvēt par “Raunu pirms Raunas”. Tas atgādina par Raunas kā apdzīvotas vietas pirmsākumiem. Kalns ticis apdzīvots jau kopš 6. gs. pirms mūsu ēras, kad šeit uz dzīvi apmetās somugri, kurus vēlāk nomainīja latgaļi un savam valdniekam kalnā izveidoja apmetni.
  • Raunas Staburags veidojies pazemes ūdeņiem plūstot caur nogulumu slāņiem, kur ūdens piesātinās ar kaļķi, un, izplūstot virszemē, tas uzkrājas pazemes ūdens izplūdes vietās, kur sastopamas zāles stiebru, lapu, sūnu, koksnes atliekas, kas pārkaļķojas un tādā veidā rodas porainais kaļķiezis jeb šūnakmens. Kaļķieži sākuši veidoties pirms 8000 gadiem un to veidošanās process turpinās joprojām.
  • Pils vēstures taka Raunas parkā. Takā ir izveidoti vairāki elementi, kas atspoguļo Raunas pils arhitektonisko uzbūvi tās pastāvēšanas augstākajā posmā. Galvenokārt, izmantoti elementi no galvenās pils, jo tās struktūra daļēji saglabājusies un atpazīstama šodienas pilsdrupās. Šī taka ir kā turpinājums interaktīvās izziņas takai Raunas pils parka teritorijā.
  • Veselības dabas taka – nepilnus 2 km garā taka ved gar Raunas upi. Šeit baltie smilšakmens atsegumi, akmeņainā upes gultne un industriālais mantojums mijas ar stalto Tanīsa kalnu, noslēpumaino Velnalu un neskartas dabas stūrīšiem. Tā ir lieliska vieta, kur netraucēti baudīt dabu, pasapņot “Sapņotavā”, izvēdināt galvu vai vienkārši izkustināt kājas nesteidzīgā pastaigā.

Kultūrvēstures izzināšanai ielūkojies:

  • Raunas viduslaiku pilsdrupas un skatu tornis ir vienas no visapjomīgākajām un labāk saglabātajām pilsdrupām Latvijā. No Rīgas arhibīskapa Johannesa IV no Cintenes rakstītiem avotiem secināms, ka pils celta 14. gadsimta sešdesmitajos gados. Šī bija viena no Rīgas arhibīskapa galvenajām uzturēšanās vietām. Lielākos postījumus Raunas mūra pilij nodarīja Polijas – Lietuvas konflikts ar Zviedrijas karalisti 17. gs. sākumā un vidū. Šobrīd skatu torņa apmeklētāji var iekļūt tornī piespiežot pogu, kas izvietota pie torņa durvīm. 
  • Raunas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Precīzs Raunas baznīcas celšanas gads nav zināms. Pirmo reizi rakstītajos vēstures avotos tā pieminēta 1457. gadā. Kopš uzcelšanas Raunas baznīcas izskats krietni mainījies un tā piedzīvojusi vairākas nopostīšanas un pārbūves. 1803. – 1804. gadā baznīca piedzīvoja vērienīgāko pārbūvi – tās dienvidu pusē tika izlauzta siena un piebūvēta klāt vēl viena daļa, kur šobrīd ir galvenā ieeja, kā arī altāris pārcelts no austrumu gala uz ziemeļu 
  • Dabas galerija – 2017. gada 15. jūlijā Raunas centrā tika uzstādīti pieci gotikas stilā veidoti galerijas stendi. Stendu dizainā apvienotie stili ir aizgūti no Raunas viduslaiku pilsdrupām un Raunas evaņģēliski luteriskās baznīcas.
  • Raunas Brīvības piemineklis. Piemineklis atklāts 1933. gadā, un tas ir veltīts Pirmajā pasaules karā un Brīvības cīņās kritušo Raunas draudzes locekļu piemiņai. Uzreiz pēc pieminekļa atklāšanas tas kļuva par vienu no Raunas sabiedriskās un kultūras dzīves centriem un Raunas simboliem. Padomju gados piemineklis tika saglabāts, taču iznīcināts tika uz pieminekļa esošais uzraksts “Dievs, svēti Latviju”. Šajā laikā pieminekļa teritorija bija aizaugusi ar krūmiem. 1989. gada pavasarī tika veikta pieminekļa tīrīšana, teritorijā esošo kāpņu labošana un vēsturiskā uzraksta “Dievs, svēti Latviju” atjaunošana.
  • Piemineklis Jānim Cimzem 1989. gada 20. jūnijā Raunas centrā atklāja tēlnieka Romualda Getauta veidoto pieminekli ievērojamajam novadniekam, latviešu pedagogam, tautas dziesmu vācējam un harmonizētājam, ērģelniekam, latviešu kora mūzikas pamatlicējam un profesionālās mūzikas aizsācējam Jānim Cimzem (1814 – 1881). Jānis Cimze dzimis 1814. gadā Raunas draudzes Cimzas pusmuižā, bet apglabāts Valkas Lugažu kapsētā.

Atklāt lieliskas garšas iesakām ciemojoties:

  • Latnature čipsu ražotne – neliels, veselīgi domājošs uzņēmums, kas nodarbojas ar dārzeņu, augļu un ogu pārstrādi dažādos veselīgos našķos. Piedāvātais sortiments iekļauj burkānu, biešu, kalē čipsus, smiltsērkšķu sausmaizītes u.c. produktus.
  • Alus darītava “Malduguns” – Malduguns alus ir viens no pirmajiem amata (craft beer) alus brūžiem Latvijā. Šeit tiek ražots kvalitatīvs, dažādu šķirņu un neparastu garšu alus. Ekskursijas pieejamas nelielām grupām (10pers.), nedēļas nogalēs, iepriekš pieskoties. Piedāvājumā: ekskursijas ar alus degustāciju un uzkodām
  • Siera un makaronu ražotne. Siera ražotne ir ģimenes uzņēmums un vienīgā vieta Baltijā, kur top Raunas Zaļais siers ar pašu dārzā audzētu sierāboliņu. Paralēli siera dzīvei ražotnē top vairāk kā 20 veidu Mājas makaroni no vistu olām. Piedāvājumā: ekskursijas, degustācijas, pašapkalpošanās veikals
  • Z/S Mežnoras “Zemenes, avenes un vīns Raunā” 1,6ha platībā audzē vasaras un rudens avenes un zemenes uz lauka un segtās platībās, siltumnīcā. No savā dārzā audzētajām ogām tiek gatavots mājas vīns.

Lieliskai un skaistai laika pavadīšanai Raunā un apkārtnē, iesakām:

  • Kolekcijas dārzā Raunā apskatāmas vairāk kā 260 priežu dažādības, 120 hortenziju šķirnes, 70 filadelfu, 30 bērzu šķirnes. Piedāvājumā: patstāvīgi vai gida pavadībā apskatīt dārzu – kolekciju, iegūt zināšanas par dažādiem augiem.
  • “Raunas stādi” audzē vasaras puķes, ziemcietes, graudzāles, dārzeņu un garšaugu stādus, kā arī dekoratīvos krūmus un skuju kokus. Blakus stādaudzētavai var iepazīt privāto dārzu, kura dobēs ir atrodamas daudzas un dažādas ziemcietes, graudzāles, egļu, priežu un dekoratīvo krūmu sugas un šķirnes. Stādus iespējams iegādādies “Raunas stādu” darba laikā, bet dārza apmeklējums iepriekš jāpiesaka!
  • Z/S “Jaun-Ieviņas” Saimniecībā ražo cidoniju sukādes, marmelādes, sīrupus, konfektes, tējas (liepziedu, piparmētru), medu, olas, kā arī audzē dažādus mājputnus, savvaļas zirgus un govis. Piedāvājumā: degustācijas, dažādu šķirņu mājputnu, savvaļas zirgu un govju apskate, senā dzīvesveida izziņa
  • “Šmitiņu galdniecība” – viesošanās nelielā ģimenes galdniecībā pašā Cimzas centrā. Piedāvājumā: eksursija darbnīcā, vēsturisko amatniecības darba rīku apskate, modernu koka izstrādājumu meistarklases, koka puzles – kuba izgatavošana.
  • Raunas Ceplis – keramikas darbnīca, kurā iespējams iepazīt keramikas trauku un priekšmetu izgatavošanas procesu no māla iegūšanas līdz gataviem izstrādājumiem. Piedāvājumā: darbnīcas, dārza apskate, ekskursijas.
  • Keramikas darbnīca “Auškāpi” – Laimoņa Cepurīša Keramikas darbnīcā darbi tiek darināti no sarkanā, melnā un baltā māla, kā rezultātā top gan etnogrāfiska, gan mūsdienīga dizaina trauki. Tie tiek apdedzināti Vidzemes tipa malkas ceplī, kas ir viens no pēdējiem tāda veida cepļiem Latvijā.
  • Jsk “Baižkalna staļļi” zirgu stallis, kas atrodas vēsturiskajā Baižkalna muižas kompleksā. Piedāvājumus savā starpā iespējams kombinēt un izvēlēties vai nu tikai vienu, vai visus. Piedāvājumā: dažādu zirgu šķirņu apskate, izjādes, izbraucieni, ekskurijas Baižkalna muižas vecajā stallī, radošās darbnīcas bērniem (vasaras sezonā) un ponijs
  • Bioloģiskā saimniecība “Vecklinči” – saimniecība ar bioloģiski sertificētām pļavām un dārziem. Savvaļas augu atpazīšanas pastaigā pa Vecklinču dabīgajām ganību pļavām varēsi pats salasīt dažādus savvaļas augus, kas noder tējai, salātiem un Līgo vainagam. Apskati, Izbaudi, sasmaržo un, galu galā arī nogaršo neparasto kaņepju tēju.

Audiogids par Raunu un apkārtni pieejams – pils.rauna.lv

Plašāka informācija par tūrisma iespējām Smiltenes novadā – visit.smiltenesnovads.lv 

Lai sanāk skaista atpūta Raunā!

Ieskatam, par Raunu un apkārtni, aicinām aplūkot fotogrāfijas zemāk esošajā galerijā:

Piedāvājumu sagatavoja: Una Kasparinska,

Smiltenes novada TIC vadītāja.

 

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji