2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Iepazīsti Smiltenes novadu ar auto: interesantākie apskates objekti, kuri tev noteikti jāredz

Došanās atpūtas izbraukumā uz Smiltenes novadu ar auto ir lielisks veids, kā izbaudīt skaisto dabu un apmeklēt interesantas apskates vietas. Smiltene ir viena no ainaviskākajām Latvijas pilsētām, kas pārsteidz gan ar dabas skatiem, gan arī dažādām netipiskām apskates vietām.

Smiltene ir lielisks galamērķis dažādiem notikumiem: ģimenes brīvdienas, korporatīvie pasākumi vai atpūta nedēļas nogalē draugu lokā ir daži no tiem. Lai Smiltenes novada apskate kļūtu par īstu piedzīvojumu vai pat par atmiņā paliekošu darba pasākumu, izmēģini Roadgames orientēšanās spēles, kas palīdzēs interaktīvā veidā atklāt vēl nezināmas vietas un nedzirdētus faktus par Smiltenes novada interesantākajiem apskates objektiem!

Smiltenes novadā pieejamas divas Roadgames spēles – “Noķert kontrastus Smiltene – Rauna” un “Gaujiena – Veclaicene”. Tās atrodamas Roadgames mājaslapā: www.roadgames.lv. 

Interesantākās apskates vietas Smiltenes apkārtnē

Braucot auto izbraukumā uz Smilteni un tās apkārtni, atradīsi daudz interesantu apskates vietu, kur apvienojas dabas skaistums un kultūras mantojums. Piedāvājam dažas apskates vietas, kas tev noteikti jāredz, ja dodies auto braucienā uz Smiltenes novadu.

1.    Smiltene

Šajā burvīgajā pilsētā atradīsi vairākas vēsturiski nozīmīgas vietas kā Smiltenes pilsdrupas un Smiltenes baznīca. Smiltenes viduslaiku pilsdrupas atrodas Kalnamuižā, kas atrodas Smiltenes pilsētas ziemeļu pierobežā. Apmeklējot pilsdrupas, varēsi apskatīt visu četru aizsargmūru sienas, kas ir saglabājušās līdz pat mūsdienām. 14.–17. gadsimtā Smiltenes pils ir bijusi Rīgas arhibīskapijas saimniecības pilsmuiža, tāpēc dodies uz šo vietu, lai izbaudītu senatnīgu vēstures atmosfēru!

Savukārt Smiltenes evaņģēliski luteriskā baznīca ir viens no ievērojamākajiem arhitektūras pieminekļiem Ziemeļlatvijā. Tā ir vienīgā tipiska krusta veidā celtā baznīca Latvijā, kurai ir piešķirts Valsts nozīmes kultūras pieminekļa statuss. Apstājies un izbaudi šīs baznīcas iespaidīgo struktūru un ienāc iekšā, lai apskatītu ievērojamus mākslas priekšmetus, piemēram, altārgleznu “Kristus augšāmcelšanās”, kuru savulaik atjaunojis J. Rozentāls.

2.    Smiltenes novada austrumu daļa

Pēc Smiltenes un tās ievērojamāko apskates objektu apmeklēšanas, dodies uz Apes pusi, kur varēsi apskatīt Zvārtavas pili un izstaigāt Vizlas dabas taku. Apkārtnē esošajās viesu mājās un kempingos varēsi ne tikai atpūsties, bet arī piedzīvojumu baudīšanai Gaujas upē iznomāt kanoe laivas, SUP dēļus un citu inventāru.

3.    Apskates objekti no Virešiem līdz Apei

Arī citas apskates vietas tevi gaida šajā apkārtnē – dodies uz Gaujienas muižu, izstaigā Randatu vai Vaidavas dabas taku, apmeklē senlietu muzeju “Fazāni” vai vienkārši atpūties kādā no viesu mājām un nesteidzīgi baudi apkārtējās dabas skaistumu.

4.    Rauna un Drusti

Apceļojot Smiltenes novadu ar auto, noteikti apmeklē izcilas tūrisma pērles Raunā un Drustos, piemēram, 14.gs. Raunas pilsdrupas, Raunas Staburagu, 19.gs. Drustu luterāņu baznīcu, Piltiņkalnu, kas ir garīguma kalns Drustu apkārtnē, kā arī 16.gs. Briņģu muižu Drustu pagastā. Tāpat Raunā varēsi apskatīt ne tikai Raunas pilsdrupas, bet arī 14.gs. Raunas baznīcu, kas atrodas pašā Raunas sirdī, kā arī izstaigāt Veselības taku un Kolekciju dārzu, kurā atrodas vairāki simti hortenziju, filadelfu un citu augu.

5.    Smiltenes novada pastaigu takas

Smiltenes novads var patiesi lepoties ar dabas taku daudzveidību, tāpēc, ja esi šajā pusē, noteikti izvēlies apmeklēt vienu vai vairākas apkārtnē esošās pastaigu takas. Iesakām doties uz Tilderu dabas taku un Vizlas dabas taku Virešu pagastā, Gaujienas dabas taku, Raunas dabas taku, Bilskas ezera taku un citām pastaigu dabas takām, lai baudītu gan aktīvo atpūtu, gan arī brīnišķīgos dabas skatus.

 

Raksts veidots sadarbībā ar SIA “Roadgames”

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji