2024. gada 5. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

8 idejas, ko darīt Apē!

Trūkst ideju, kā pavadīt brīvdienas šajā nedēļas nogalē? Mums ir 8 idejas, ko darīt Apē, tāpēc dodies iepazīt pilsētu Api!

Vai zināji, ka Apē ir Eiropā dižākais baltais vītols? Ape Tevi pārsteigs arī ar pilsētas vēsturisko centru, iežu atsegumiem, avotiem, novadnieku piemiņas vietām un interesantiem dabas apskates objektiem!

Ape ir lielisks brīvdienu maršruts atpūtai ar draugiem vai ģimeni!

Apē ir pieejams gids – Astra Binde.

Piedāvājam 8 idejas, kā pavadīt laiku Apē:

  1. Vaidavas dabas taka – gar Vaidavas upes gleznainajiem krastiem vijas burvīga dabas taka. Galvenie apskates objekti: Jaunās un Vecās Raganu klintis, Raganiņu (Veselības) avots, Acu avots. Dvīņu priedes un Vilkaču priede, kā arī no takas paveras skats uz Dzenīšu dižvītolu. Ir iekārtotas atpūtas – piknika vietas.
  2. Dzenīšu dižvītolsLatvijas un Baltijas resnākais baltais vītols. Vītols aug pļavā pie Vaidavas vecupes, skaisti izceļoties ainavā.
  3. Apes vēsturiskais centrs raksturīga pierobežas mazpilsētas apbūve, kuras izteiksmīgākie elementi ir vietējā krāsainā dolomīta ēkas ar ķieģeļu apdari un kalto laukakmeņu bruģis Pasta ielā. Bijusī bānīša stacijas ēka (1902.) iepazīstina ar šaursliežu dzelzceļa un Apes pilsētas vēsturi.
  4. Apes amatu māja šeit tiek atvērtas izstādes, organizēti sarunu semināri, diskusijas, iesaistot vietējās kopienas iedzīvotājus sarunāties, pilnveidoties, apgūt jaunas zināšanas. Notiek dažāda veida meistarklases, piedāvājot apgūt ne tikai senās amatu prasmes un zināšanas, bet arī mūsdienīgas iemaņas. 
  5. Elīnas Zālītes memoriālā mājaaicina interesentus uz sarunu par rakstnieces dzīvi un daudzpusīgo daiļradi, uz izlaušanās istabu, Elīnas Zālītes putnu un ziedu pasaules izzināšanu, kā arī Hopehhofas – Apes vēstures izzināšanu.
  6. Kafejnīca “Krodziņš”iespēja nobaudīt gardu maltīti omulīgajā kafejnīcā pašā Apes centrā.

Apē iespējams apskatīt:

       7. Apes Svētā Mateja evaņģēliski luteriskā baznīca – viena no jaunākajām Latvijā. Pie baznīcas ir izveidots gaumīgs dārzs, kurš priecē ar skaistiem košumkrūmiem un puķēm.

       8. 1983. gada maijā pie Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas tika atklāts bronzā atliets rakstnieces Elīnas Zālītes piemineklis – skulpturālais portrets.

Labākās vietas, kur nakšņot, pieejamas nakšņo sadaļā mūsu mājaslapā. 

Vienmēr aktuālā tūrisma informācija pieejama: https://visit.smiltenesnovads.lv/ 

Lai sanāk nedēļas nogales padarīt aizraujošas Smiltenes novadā!

Informāciju sagatavoja:

Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra

tūrisma darba organizatore

Viktorija Babariko

 

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji