2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Februāris Smiltenes novadpētniecības muzejā Mēru muižā

Joprojām savstarpēji mijiedarbosies māksla, vēsture un tradicionālā kultūra:
🎭Divas izstādes – KRĀSU PALETE un DZEJU ES GRIBU UZGLEZNOT aicina skatītāju iegrimt gleznu radītās noskaņās un ieraudzīt citu pasauli;
🗿18. gadsimta kultūrvēstures stāsti Jakoba Langes un Kristofa Broces devumā atspoguļo gan Smiltenes apkārtnes, gan Vidzemes, gan visas Latvijas sabiedriski politisko ainu tolaik.
❕ Šomēnes muzejs vēlas pievērst uzmanību vēl kādam vēsturiski svarīgam notikumam, kura izpētes sākums ir saistīts ar pirms 1920. gada Latvijā realizētās agrārās reformas pēdējā Mēru muižas īpašnieka un šīs ēkas cēlēja Jakoba Augusta Hekera traģisko bojāeju 1918. gada februārī. 
❕ Ekspresizstādē LIKTENĪGAIS FEBRUĀRA CEĻŠ mūsu redzējums uz vēl neizzinātiem un traģiskiem 1918. gada februāra notikumiem Smiltenes un visas Ziemeļvidzemes apkārtnē, kas mainīja daudzu cilvēku dzīves, daudziem šejieniešiem bija liktenīgs, kā arī ietekmēja politisko notikumu gaitu tagadējā Latvijas teritorijā.
 
MĪLESTĪBAS VĒSTULE
💌Ekspresizstādē MĪLESTĪBAS VĒSTULE šomēnes eksponējam ap 1929. gadu rakstītas vēstules Vilmai Smiltenē un pirmskara laulību kartes un ielūgumi.
💌Februārī Smiltenes novadpētniecības muzejā Mēru muižā Lielajā salonā skatāmas pirms 100 gadiem ar mīlestību un cerībām rakstītas rindas.
💌Ekspresizstāde MĪLESTĪBAS VĒSTULE , kurā eksponētas ap 1929. gadu rakstītas vēstules Vilmai Smiltenē, pirmskara laulību kartes, saderināšanās kartes, ielūgumi un galda kartes, ir kā skaista, trausla liecība cilvēku attiecībām un vienlaikus 100 gadus senas vēstures vēsts no mūsu novadniekiem – Smiltenes, Bilskas, Blomes, Grundzāles un citām novada pusēm.
💌Tās ļauj ielūkoties citu, pavisam svešu cilvēku attiecībās, atvēlot tikai un vienīgi mums pašiem saprast un sajust delikātuma robežas. Vai skatīties uz kāda pirms simts gadiem dzīvojoša cilvēka uzrakstīto ilgošanās un cerību pilno apsolījuma vēstuli ir tas pats, kas ielūkoties pa svešas mājas durvju spraugu?
💌Ekspresizstādē aplūkojamās saderināšanās un laulību kartes, ielūgumi un galda kartes, savukārt, apliecina 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta pirmās puses sabiedrībā esošo tradīciju, modes, estētiskā skatījuma nianses un arī poligrāfijas iespējas šajā laikā. Visas eksponētās lietas ir no Smiltenes apkārtnes.
💌Pavisam kopā muzejā krājumā ir 45 galda kartes un 65 laulāšanās kartītes. Izstādē izmantotas vien 16, no kurām pati senākā datēta ar 1898. gadu, bet jaunākā – ar 1941. gadu.
💌 Muzeja apmeklējums: pieaugušajiem – 2.00 EUR, skolēniem un pensionāriem – 1.50 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem un personām ar invaliditāti – bez maksas.
 
LIKTENĪGAIS FEBRUĀRA CEĻŠ
Liktenīgais februāra ceļš.
🩸️ Ja atmiņas spētu runāt skaļi…Tās kliegtu, runātu čukstus, iespējams, pavisam apklustu, ja pārdzīvotais tām liktu bailēs nodrebēt… Ja kāds tās uzrakstījis, tad tikai mūsu ziņā ir piedēvēt tām intonācijas, jo paša rakstītāja jau sen vairs nav ar mums. Mēs varam tikai nedaudz pacelt kāda attiecīga pagātnes laika priekškaru, uzmeklēt atmiņas un ļaut tām runāt pašām…
🚩 Smiltenes novadpētniecības muzeja ekspresizstāde “Liktenīgais februāra ceļš” vēstī par vēl neizzinātiem un traģiskiem 1918. gada februāra notikumiem Smiltenes un visas Ziemeļvidzemes apkārtnē, kas mainīja daudzu cilvēku dzīves, daudziem šejieniešiem bija liktenīgs, kā arī ietekmēja politisko notikumu gaitu tagadējā Latvijas teritorijā.
🚩 Izstādes saturiskais pamats ir izpēte, lielākoties tā ir rūpīga un ilgstoša šo notikumu liecinieku atmiņu “atrašana” dažādos drukātos avotos un ziņojumi 1918. gada periodikā, kas digitalizētā veidā glabā vēsturi gan Latvijas, gan Igaunijas bibliotēku krājumos. Tādējādi izstāde ir mēģinājums pacelt vēstures skatuves priekškaru nedaudz augstāk, atklājot kādu neizzinātu tās ainu vairāk.
🚩 Izstāde īsos astoņos skarbos un šķietami formālos soļos izstāsta par notikumiem aptuveni pusotra mēneša garumā, īpaši akcentējot nedēļu no 1918. gada 18. februāra, kad boļševiku spēki realizēja agresīvi militāru operāciju, kuras rezultātā traģiski un bezjēdzīgi dzīvību zaudēja vairāk nekā divdesmit cilvēku, to skaitā arī Mēru muižas īpašnieks Jakobs Augusts Hekers.
🚩 Dokumentālās neitralitātes formālums vēl vairāk kontrastē ar “kailo” cilvēcību, akcentējot un padarot redzamus šo cilvēku pārdzīvojumus un briesmu pilno ceļu pretī liktenim, kuru realizēja viņu vērtībām sveša, nesaprotama un agresīva vara.
🚩 Smiltenes novadpētniecības muzeja izstāde “Liktenīgais februāra ceļš” skatāma visu februāri muzeja mājvietā – Mēru muižā.
🚩 Muzeja PALDIES – Ingunai Kudlānei un Smiltenes novada bibliotēka, īpaši Aldai Liukei, arī Livai Blatei un Mia Josephine Veit.
🚩 Izstādes dizains un ideja – Smiltenes novadpētniecības muzejs (Smiltenes novadpētniecības muzejs Mēru muižā)
🚩 Dizaina druka – ITS Tehnoloģijas (ITS Reklāma)
 
👉🏻 Bet 25. februārī pulksten 12.00 atkal aicinām uz publisko ekskursiju “PASTAIGA MUZEJĀ”, kuras gaitā apmeklētāji ekskursijas vadītāja pavadībā iepazīs Mēru muižas vēsturi, aktuālās izstādes un muzeja pastāvīgās ekspozīcijas – “Vecmāmiņas pūra lāde” un “Smiltenes novada medicīnas vēsture un muzeja pirmsākumi” un vadīs laiku interesantās sarunās. Maksa par ekskursiju – ieejas biļete muzejā.
 
Muzeja darba laiks:
Pirmdien: slēgts
Otrdien: 10.00 –17.00
Trešdien: 10.00 –17.00
Ceturtdien: 11.00-18.00
Piektdien: 10.00 –17.00
Sestdien: 10.00 –16.00
Svētdien: slēgts
Ieejas maksa: pieaugušajiem – 2.00 EUR, skolēniem un pensionāriem – 1.50 EUR, pirmsskolas vecuma bērniem un personām ar invaliditāti – bez maksas.

📞 25776631, 27054830

📧 [email protected]

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji