Flower

Velomaršruts “Apriteņo Smiltenes ezerus”

“Apriteņo Smiltenes ezerus” ir 30km garš, vidējas grūtības apļveida velomaršruts, kas lielākoties ved pa grants un meža ceļiem, bet mazākajā daļā tas ir klāts ar asfalta segumu.

Šis ir vietējas nozīmes velomaršruts un Vidzemes tūrisma asociācija, pēc Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra iesnieguma, tam piešķīrusi marķējuma numuru 115. Velomaršruts nelielā posmā pārklājas ar nacionālās nozīmes velomaršrutu “Tour de Lat Est”, kura marķējuma numurs ir 6, bet Smiltenes apkārtnē tas vietām krustojas vai pārklājas ar kādu no trīs dažāda garuma un sarežģītības pakāpes Smiltenes velotakām, kas tapušas pateicoties Latvijas Valsts Mežu ieguldītajam darbam.

Iespēja izbaudīt šai pusei raksturīgās reljefa formas un skaistās ainavas, veldzēties 7 mežezeros, iepazīt dabas un kultūrvēsturisko mantojumu.

Velomaršruts vijas gar vairākiem apskates objektiem – Smiltenes Evanģēliski Luterisko baznīcu, vēsturisko Kalnamuižas kompleksu, Niedrāja ezeru un tā apkārtni, ezeru Latvijas kontūras formā -Salaini, Pārkalņu naudas akmeni, Silvas dendroloģisko parku, Cērtenes pilskalnu un daudziem mazākiem dabas objektiem.

 


Velomaršruta GPX versija pieejama šeit.


 

MARĶĒJUMS

Velomaršruta laikā jāvadās pēc marķējuma dabā – zilām norādēm ar velomaršruta numuru 115 un virziena rādītāju (izvietotas pirms pagriezieniem). Regulāri uz kokiem ir uzkrāsots marķējums – oranža, horizontāla svītra uz balta fona. Parasti aiz katra pagrieziena tālumā jāvīd šādam marķējumam.

Pie dabas un kultūrvēsturiskajiem objektiem izvietoti informācijas stendi par objektu un atrašanās vietu.


 

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji