2024. gada 29. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenē kopj Ebreju kapus

No 2023. gada 28. jūlija līdz 4. augustam Smiltenē viesojas vācu biedrība “LOT e.V.” ar mērķi sakopt Ebreju kapus Raiņa ielā 53B. Tur tiks pacelti kapakmeņi, sakoptas kapu vietas, ierīkoti celiņi un izbūvēta ieeja teritorijā.

Nedēļas garumā ne tikai sakops kapsētu, bet arī pētīs piemiņas akmeņu uzrakstus un veiks apbedījumu izpēti. Iegūtā informācija tiks apkopota kapu kartē.

Taujāts par šīs idejas rašanos, biedrības “LOT e.V.” priekšsēdētājs, mācītājs Klauss Rekss stāsta: “Tas ir garš stāsts. Viss sākās ar mana mūzikas teātra grupas viesošanos Jeruzalemē. Tā kā es bieži braucu darba lietās uz Pļaviņām, man jautāja, vai zinu, ka tur atrodas pamesta kapsēta, kur nacistu laikā tika apbedīti ap 800 ebreju. (..) Pēc trim mēnešiem man parādīja to kapsētu, es uzņēmu pāris bildes, parādīju tās saviem skolēniem, un viņi teica, ka tas tā nedrīkst palikt – mums ir jābrauc, un tā vieta jāsakopj. Tā arī tas sākās.” Šī ir jau astoņpadsmitā šāda veida akcija, un tajā iesaistīti brīvprātīgie jaunieši, kuri ir ieinteresēti un gandarīti par paveikto, pat ja viņu dzimta nav bijusi saistīta ar ebrejiem.

Vecā ebreju kapsēta atrodas Smiltenes dienvidu daļā, un to dibinājis Bers Bass. Kapsēta bija nepieciešama, jo uz 1925. gadu pilsētā dzīvojuši 254 ebreji, kuru pamatnodarbošanās bija tirdzniecība un amatniecība. Tās kopējā platība ir ap 1800 m2, apbedījumi veikti līdz Otrā pasaules kara beigām, daži pieminekļi ar uzrakstiem saglabājušies līdz pat mūsdienām, lasāms Jura Zušmaņa grāmatā “Laiki un likteņi”.

 

Madara Mūrniece-Krūmiņa

Smiltenes novada pašvaldības zīmolvedības un mārketinga speciāliste

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji