2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Raunas viduslaiku pils ieguvusi augstu apbalvojumu

Raunas viduslaiku pils ieguvusi augstu apbalvojumu

Raunas viduslaiku pils Raunā, Smiltenes novadā ir ieguvusi galveno balvu Eiropas kultūras tūrisma tīkla (ECTN – European Cultural Tourism Network) apbalvojumu konkursā “Eiropas tūrisma restars, izmantojot kultūrvēsturisko mantojumu un digitalizāciju” kategorijā “Viduslaiku mantojums un arheoloģija”.
Uzvarētāji piecās kategorijās tiks paziņoti 20. oktobrī Eiropas Kultūras tūrisma tīkla balvu pasniegšanas ceremonijā 15. ECTN konferences laikā, kas norisināsies
Krkā, Horvātijā. Jāpiebilst, ka Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvalde ir vienīgais dalībnieks no Latvijas starp konkursa finālistiem.

ECTN 15. konferencē ar galveno tēmu “Eiropas tūrisma restars, izmantojot kultūrvēsturiskā mantojumu un digitalizāciju” tiks apspriestas jaunākās tendences kultūras, mantojuma un ilgtspējīga tūrisma jomā, tostarp inovācijas, digitalizācija, radošums un kultūras tūrisma produktu attīstība. Uzsvars tiks likts uz kultūrvēsturiskā mantojuma un digitalizācijas svarīgo lomu Eiropas tūrisma atjaunošanā pēc pandēmijas krīzes kopš 2020. gada. Konferences mērķis ir izpētīt galvenos izaicinājumus, riskus un iespējas ilgtspējīgai un atbildīgai tūrisma attīstībai saistībā ar kultūras un mantojuma vērtībām, kā arī ieteikt praktiskus soļus kultūras tūrisma produktu attīstībai un popularizēšanai. Tēma aptver visas kultūras formas, tostarp mūsdienu kultūras izpausmes un visas kultūrvēsturiskā mantojuma formas.

Pēdējo divdesmit gadu laikā Raunas viduslaiku pils piedzīvojusi vērienīgas pārmaiņas. No nezināmas vietas, kas ieaugusi kokos un paslēpusies no apkārtējo acīm, tā kļuvusi par vienu no Vidzemes reģiona un Latvijas tūrisma galamērķiem un Raunas kultūrvēsturiskā mantojuma centrālo elementu. Pakāpeniski un pārdomāti veicot pils konservāciju, arheoloģisko un zinātnisko izpēti un pils popularizēšanu, tā atradusi savu vietu Latvijas kultūras tūrisma galamērķu vidū. Kopā ar citiem Raunas kultūrvēsturiskā mantojuma un dabas objektiem, tā organiski iekļaujas Raunas kopējā ainavā.
Pēdējo trīs gadu laikā, neskatoties uz Covid-19 radītajiem ierobežojumiem, Raunas viduslaiku pilī īstenotas un uzsāktas īstenot vairākas aktivitātes, kas veicinājušas Raunas viduslaiku pils kā labās prakses piemēra attīstību viduslaiku mantojuma saglabāšanas, pētniecības un popularizēšanas aspektos.

Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvalde saka lielu paldies Martai Vikai ( Tūrisma jomas vadītāja) par pieteikšanos nominācijai, Ievai un Edgaram Plētieniem par  Raunas viduslaiku pils mantojuma saglabāšanu, pētniecību un popularizēšanu. Paldies arī Smiltenes novada pašvaldībai, uzņēmējiem un sadarbības partneriem.

Vairāk informācijas par Eiropas Kultūras tūrisma tīkla apbalvojumu: https://www.culturaltourism-network.eu/results-2022.html

Informāciju sagatavoja:
Zane Ērgle- Mežule
Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes,
Mārketinga un komunikācijas speciālists

 

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji