2024. gada 18. okt.
A- A A+
Viegli lasīt

Raunas pils jaunumi

RAUNAS PILS JAUNUMI

Iepriekšējā gada nogalē Raunas pilsdrupas piedzīvoja pārmaiņas, jo īpaši Raunas pils tornis. Divu Pārrobežas sadarbības programmas projektu ietvaros “RUNRARO” un ZeRUNRARO” tika realizētas vairākas aktivitātes, lai uzlabotu pils torņa tūrisma infrastruktūru.

Pils tornī un pilsdrupu teritorijā tiek veikta videonovērošana, lai nodrošinātu pieminekļa, uzlabotās infrastruktūras un apmeklētāju drošību. Mainīta arī iekļūšanas sistēma tornī – turpmāk ikviens var iekļūt tornī piespiežot pogu, kas izvietota pie torņa durvīm. Tas nozīmē, ka vairs nav nepieciešams iet pēc torņa atslēgas uz sabiedriskām tualetēm. Tomēr būsim saprotoši un apmeklēsim pils torni laikā no plkst. 7.00 līdz 19.00. Pils tornī ierīkots arī apmeklētāju plūsmas skaitītājs, lai iegūtu precīzākus datus par apmeklētāju skaitu, kas būs īpaši svarīgi rakstot turpmākos projektus pilsdrupu teritorijas attīstībai. Pils torņa digitālo atslēgu, apmeklētāju plūsmas skaitītāju un videonovērošanu ierīkoja uzņēmums SIA “Tomega”.

Arī saturiski pils tornis mainījis savu izskatu – ir nomainīti vecie, savu laiku nokalpojušās izstāžu planšetes pret jauniem, interaktīviem izstāžu stendiem, kas apskatāmi pils 2. un 3. stāva un kuru dizainu veidojis uzņēmums SIA “Aspired”. Pils torņa trešajā stāvā apskatāma izstādes “Raunas pils arheoloģiskās senlietas” planšetes, ļaujot iepazīt arheoloģiskās izpētes laikā pilsdrupu teritorijā atrasto senlietu dažādību. Izstāde tapusi sadarbībā ar Cēsu Vēstures un mākslas muzeju, fotogrāfu Nauri Slokenbergu un uzņēmumu SIA “ITS Tehnoloģijas”.

Pils torņa otrajā stāvā izvietots digitālais stends, kurā atrodama plašāka informācija par Raunas pils vēsturi, iespējams noklausīties audiostāstus par dažādiem Raunas apskates objektiem, kā arī uzzināt par citiem Raunas pagasta un Smiltenes novada tūrisma objektiem. Digitālo stendu veidojis un piegādājis uzņēmums AS “Capital”. Visus audiostāstus iespējams noklausīties arī mājaslapā: https://pils.rauna.lv/.

Droši vien jau esat pamanījuši, ka vairāk apskates objektiem Raunā izvietotas informatīvās planšetes, uz kurām redzami QR kodi. Tos noskenējot ar savu mobilo tālruni, iespējams noklausīties audiostāstu par konkrēto objektu, izlasīt informāciju, apskatīties vēsturiskās fotogrāfijas vai video. Savukārt uz planšetes pie Raunas pils torņa, lejupielādējot savā tālrunī īpašu Overly aplikāciju un ar tās palīdzību savā tālrunī noskenējot planšetē redzamo Raunas pils pagalma rekonstrukcijas zīmējumu, iespējams ieraudzīt, kā Raunas pils pagalms ir izskatījies laikā, kad pils bijusi apdzīvota. Tas ir īpaši veidots papildinātās realitātes objekts, kura radīšanā izmantots arhitekta, būvpētnieka Ilmāra Dirveika uz Raunas pils arhitektoniskās izpētes balstīts pagalma rekonstrukcijas zīmējums. Kopumā Ilmārs Dirveiks radījis piecus uz arhitektoniskās izpētes balstītus Raunas pils rekosntrukcijas zīmējumus, kas ļauj mums labāk iztēloties, kāda pils izskatījusies laikā, kad tā tikusi apdzīvota. Mājaslapu, adiostāstus, papildinātās realitātes objektu un planšetes radījis uzņēmums SIA “Tomega”.

Lai popularizētu Raunas pili, izdota arī neliela brošūra latviešu un angļu valodās, kas sniedz informāciju par Raunas pils vēsturi un izpēti. Brošūras maketu veidojis un druku nodrošinājis uzņēmums SIA “ITS Tehnoloģijas”, bet tulkojumu uz angļu valodu SIA “Skrivanek Baltic”. Kopumā nodrukāti 2000 eksemplāri (LV 1500 eks., ENG 500 eks.). Ja ir interese par brošūru, tad lūgums sazināties ar Ievu Plētienu, tel. 28728388.

Daudzi no jums droši vien pamanīja, ka pagājušā gada otrajā pusē Raunas pils un Rauna parādījās arī vairākos žurnālos. Īpašs prieks bija par vērienīgo publikāciju lidsabiedrības “AirBaltic” žurnālā “Baltic Outlook” septembra numurā. Raksts pieejams šeit (48 lp.): https://www.airbaltic.com/about/press/outlook/uploads/september2023.pdf

Publikācijas par Raunas pili un Raunu varēja lasīt arī žurnālos “Ieva” un “Geo”.

Tās ir tikai dažas no aktivitātēm, kas realizētas abu projektu ietvaros. Par parējām projekta aktivitātēm iespējams iepazīties šeit:

1) https://smiltenesnovads.lv/landscape-as-a-resource-backing-new-services-and-tourism-jeb-runraro/

2) https://smiltenesnovads.lv/ze-runraro/

Foto: Santa Sudraba

 

Informāciju sagatavoja: 

Ieva Plētiena

Raunas Kultūrvēsturiskā mantojuma centra vadītāja

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji