Lai iepazīstinātu starptautiskās sidra profesionāļu aprindas ar Latvijas un Baltijas lieliskajiem sidriem un uzzinātu par aktualitātēm starptautiskajā sidra scēnā, Latvijas sidri tiks pārstāvēti “CiderCon2025” konferencē, kas norisināsies Čikāgā, no 2025. gada 4. līdz 7. februārim.
CiderCon ir ASV lielākā sidra konference, kurā satiekas sidra nozares profesionāļi no visas pasaules. Tā ir lieliska iespēja mācīties, dalīties pieredzē, degustēt sidrus un veidot kontaktus ar cilvēkiem, kuri strādā visdažādākajās sidra nozares jomās – no ražošanas līdz pārdošanai. No Latvijas dosies līdzi īpaši izraudzīti “Abuls” un “Mārbūdu” sidri, kuri tiks piedāvāti Cider Share pasākumā. “Abuls” ir viena no pieredzējušākajām sidra darītavām Latvijā, savukārt, “Mārbūdu” sidrs drosmīgi eksperimentē ar sidra darināšanas metodēm.
Par sidra darītavu “Abuls”
Sidra darītava “Abuls” ir uz saimniecību balstīta mazā sidra darītava. Sidrs ir rokām gatavots no vietējām tradicionālām Ziemeļvidzemes ābolu šķirnēm, Vecās pasaules klasiskajām sidra ābolu šķirnēm, kā arī tikai šeit augošiem savvaļas āboliem. Sidra stāsts sākās 2000. gadā solo ceļojumā esot Basku zemē. Turpmākajos gados ir meklētas dažādas vietējo ābolu/mežābolu šķirnes, kā arī izmantotas dažādas pasaulē izplatītas sidra pagatavošanas tehnikas. Labākais un aktuālākais tiek izmantots “Abuls” sidra pagatavošanā.
Piedāvā apskatīt sidra pagrabu, izzināt sidra darīšanas procesu un degustēt visus uz doto brīdi pieejamos dzērienus kā arī iegādāties pieejamo produkciju uz vietas.
Sidra darītavas “Abuls” sidri:
Yarlington Mill/Antonovka – dzirkstošais 2023. gada, vidēji salds kīvots sidrs.
Gatavots, izmantojot 75% pašu audzētus saldi-rūgtos sidrābolus, galvenokārt Yarlington Mill šķirni, un 25% skābo ābolu šķirnes, galvenokārt Antonovka, kā arī nedaudz mežābolus. Āboli ievākti oktobrī un novembrī, sula spiesta un sidrs kīvots novembra vidū/beigās. Kīvošana ir fermentācijas process, kurā iegūst dabīgi saldu un dzirkstošu sidru bez pievienota cukura. Fermentācijai izmantoti dabīgie raugi zemā temperatūrā. Pildīts pudelēs 2024. gada augustā.
Kerr 2022 – vienas šķirnes sidrs.
Gatavots no Kanādas izcelsmes aromātiskās, aukstumizturīgās Kerr ābolu šķirnes sulas. Āboli audzēti sidra darītavas dārzā. Šī šķirne dod ļoti aromātiskus sidrus, taču Kerr ābeles audzēt ir sarežģīti – tās ražo vēlu un tikai katru otro gadu, turklāt koki aug lēni un ir maza izmēra. 2022. gada Kerr raža tika ievākta un spiesta oktobra beigās, pēc tam fermentēta līdz sausumam, izmantojot baltvīna raugu. Otrreizējā fermentācija pudelē, izmantojot tradicionālo metodi. Pilnīgi sauss, aromātisks, dabīgi dzirkstošs sidrs ar vīnam līdzīgu raksturu.
Plašāka informācija: ŠEIT
Informāciju apkopoja:
Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra
tūrisma darba organizatore
Viktorija Babariko