2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Meteņus Smiltenē atzīmēs ar ziemas kausēšanas spēli

Meteņi latviešu tradicionālajā kultūrā ir pavasara gaidīšanas svētki, kad cilvēki modina dabu, pēdējo reizi dodas masku gājienos, zīlē nākotni un ļaujas dažādām rituālajām ēverģēlībām. Smiltenē Meteņi šogad tiks svinēti 5. februārī ar īpašu un neparastu ziemas kausēšanas spēli “Meteņu dārgumi”. Pasākumu iespējams apmeklēt sev ērtā laikā, no pulksten 10.00 līdz 17.00.

Spēle sāksies pie Tautas lietišķās mākslas studijas “Smiltene” un turpināsies kontrolpunktos pilsētā. Katrā no aktivitāšu norises vietām spēles dalībniekus gaida kāds uzdevums, par kura precīzu atrisināšanu tiks piešķirti punkti – materiāli simboliskas “gaismas kazas” veidošanai. Jo vairāk punktu dalībnieki iegūs, jo lielāku gaismu, dabu modinot, kopā uzburs. Ievērībai – ierodoties Meteņu maskā, spēles punkti dubultojas!

Pasākuma dalībniekiem būs iespēja baudīt Meteņu lietu un izjādi ar zirgiem, sildīt zemi danču soļos un doties trakulīgā nobraucienā no kalna, asināt prātu un apgūt jaunas prasmes. Svētki neiztiks arī bez tradicionāliem Meteņu kārumiem, kurus būs iespējams nogaršot “Kalna restorānā”.

Meteņi ir latviešu gadskārtu svētki, ko svin starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, tradicionāli noslēdzot arī masku gajienus. Meteņos beidzas ziema, bet nākamajā dienā – Pelnu dienā – sākas pavasaris. Šajos svētkos maskās gājēji pulcējas lielos pulkos, dzied, skaļi trokšņo, ķircinās, laižas no kalna, daudz lielās. Goda viesis masku vidū ir kaza – gaismas simbols. Lai plašāk uzzinātu par Meteņu svinēšanas tradīcijām, no 1. līdz 7. februārim aicinām apskatīt īpaši šiem svētkiem veidotu literatūras izstādi Smiltenes bibliotēkā!

Pasākumu organizē TLMS “Smiltene” sadarbībā ar Smiltenes kultūras centru un Smiltenes bibliotēku.

*Pasākumā filmēs un fotografēs. Uzņemtie foto un video materiāli var tikt izmantoti publicitātes vajadzībām.

*Ieeja pasākumā, obligāti uzrādot derīgu covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Bērniem no 12 gadu vecuma ieeja ar derīgu covid-19 sertifikātu vai laboratorijas izziņu par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu. Bērniem līdz 12 gadiem sertifikāts vai laboratoriskā izziņa nav nepieciešama.

*Organizators ir tiesīgs mainīt pasākuma norisi, mainoties valstī noteiktajiem epidemioloģiskajiem noteikumiem.

 

Informāciju sagatavoja
Madara Mūrniece
Smiltenes kultūras centra mākslinieciskā vadītāja
[email protected]
28688101

Informāciju par Meteņu tradīcijām sagatavoja
Liene Strazdiņa
TLMS “Smiltene” vadītāja

Kalendārs



suveniri

Sociālie mediji